A CSONTLEVES RÖVID TÖRTÉNETE

A húslevesek múltja a kőkorszakig nyúlnak vissza, amikor az embereknek még nem voltak edényeik, amelyekben a csontokat megfőzhették volna. Ehelyett a levágott állatok hasi tasakjait használták, hogy a húst, a zsírt és a csontot megpárolják.

 A teljes test fehérje felépítésének ~30%-a kollagénből tevődik össze (haj, bőr, körmök, csont, bélfal, artériák falai, placenta (terhesség esetén)).

ÉRDEKESSÉGEK

A csontleves tartalmaz glicint, ami kritikus fontosságú számos folyamatban, mint például a máj méregtelenítése és a gyulladások csökkentése.

„Amint eléred a 25. életévedet, a szervezeted minden évben egyre kevesebb kollagént termel. Mire az 50-es éveidben jársz, a szervezeted 75%-kal kevesebb kollagént termel, ezért a bőröd megereszkedik…Úgy gondolom, hogy a kollagén egyike azoknak a dolgoknak – élelmiszereknek, táplálékkiegészítőknek, bárminek is nevezzük –, amelyet az embereknek minden nap be kell venniük. Ami azt illeti, az évek során az általam ajánlott étrend-kiegészítők közül az emberek a legnagyobb eredményeket a kollagénnel értek el, így első helyre tenném.” – Dr. Josh Axe

ÁLLATI EREDETŰ KOLLAGÉN FORRÁSOK

  • Marha, hal többnyire 1-es és 2-es típusú kollagént tartalmaz, ami a csontok, haj, bőr, körmök és a bélfal egészségében segítenek.
  • Csirke többnyire 2-es típusú kollagént tartalmaz, ami az ízületek, szalagok, fascia és kötőszövetek egészségében segít.
  • Az 5 és 10-es típusú kollagén az artériák falait és a szemgödör egészségében segít.

AZ EGÉSZSÉGES IMMUNRENDSZERÉRT

Immunrendszerünk 60-80%-a emésztőrendszerünkben található, így többnyire a gyenge gyomorfunkciók és a fokozottan átjárható bélfal miatti gyulladás hatására autoimmun- és emésztőrendszeri problémák lépnek fel. Ebben az esetben a megfelelő kollagén kiegészítés fontos a regenerálódáshoz, mivel az bevonja és védi a vékonybél bolyhait, ami korlátozza átjárhatóságát, és egyben javítja a tápanyag felszívódást.

AZ EGÉSZSÉGES ÍZÜLETEKÉRT ÉS SZALAGOKÉRT

Az öregedéssel csökken kollagén termelésünk, ami csökkent mozgástartományú, fájó ízületeket is okozhat. A csontlevesben lévő kollagénből zselatin lesz, ami prolint, glicint, glüközamint, kondroitint tartalmaz.

  • A Prolin-t és Glicin-t testünk saját kötőszöveteinek felépítéséhez használja, és nélkülözhetetlen az ízületek normál működésében.
  • A Glükozamin és Kondroitin a porcokban található természetes vegyületek, amelyek segítik az ízületi fájdalom, gyulladás csökkentését és támogatják annak mozgékonyságát.

AZ EGÉSZSÉGES CSONTRENDSZERÉRT

A kor előrehaladtával a csontszövet mennyisége csökkenhet. Azonban a kollagén serkenti a csontképzésért felelős sejtek aktivitását, és a kalcium felszívódását. A hosszú időn át főzött csontlevesben kalcium, foszfor és magnézium is található, amely támogatja a már említett folyamatokat.

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT, BŐRÉRT ÉS KÖRÖMÉRT

Hormonális egyensúlytalanságok, autoimmun folyamatok, tápanyaghiány mind hozzájárulhatnak hajunk, bőrünk és körmünk egészségéhez, de a kor előrehaladtával is észrevehetően csökkenhet egészségük. A rendszeres kollagén fogyasztás pozitív hatással van állapotukra, révén ez az anyag kötőszöveteink fő alkotóeleme. Segít megőrizni bőrünk egészségét, rugalmasságát és körmeink szerkezetét.

SPORTBÓL VALÓ REGENERÁCIÓÉRT ÉS REHABILITÁCIÓÉRT

Glutamin a harmadik legnagoybb mennyiségben található aminosav a húslevesben. Egy tanulmány szerint a maratoni futók vérének glutaminszintje versenyt követően 20%-al csökkent, aminek visszapótlása mindenképp érdemes. A prolin, glicin, glutamin “együttes” fokozza a sportsérülésekből, sebekből való felépülést. A glutamin csökkenti a felépülési időt sérülések idején, és segíthet a túledzettség szindróma esetén is. Átlagosan egy 120 ml-es adag csontleves körülbelül 200 mg nátriumot biztosít, ami több mint háromszorosa az átlagos sport gélben lévő mennyiségnek, ezért világszerte egyes IronMan- és maraton versenyek utolsó frissítő állomásán is találkozhatunk vele.

CSONTLEVES RECEPT ÖTLET

Hozzávalók:

  • Marha/bivaly velőscsont és farokcsont (+ ín)
  • (Parajdi) só
  • Egész bors
  • (Tisztított) víz
  • Leves zöldségek (opcionális, igény szerint)
  • További javasolt fűszerek: friss kurkruma, gyömbér, fokhagyma

FŐZD 24-72 ÓRÁIG, majd

  1. A lehűlt (kb. 4 fokra) leves zsírját a velővel lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.
  2. A levest finom szűrőn szűrjük le és zárható, fagyasztható edényben tároljuk. A hűtőben 6-7 nap alatt elfogyasztandó mennyiséget tároljunk egyszerre.
  3. Ajánlott napi fogyasztás minimum 0,5L

A csontleves segíti a ketogén étrendet követőket, illetve az időszakos böjtölőknek kiváló kiegészítés az étkezések kitolása szempontjából is.

TOVÁBBI KUTATÁSOK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

  1. Az a csontleves, amely nem képez zselatint, nem biztosít megbízható mennyiségű kollagén prekurzort.
  2. A csontleves tartalmazhat kollagént és glicint, de ez az elkészítés módjától függ. Azonban elég nehéz a szükséges mennyiségű kollagént vagy glicint csak csontleves ivásából megszerezni. A metioninban gazdag izomhús helyett több ínas húst, szalagot és ízületi szövetet kell enned a bőrrel együtt.
  3. A csontleves zselatin aminosavprofilja is hasonló, mint a kollagénnek, körülbelül 50%-a glicinből, hidroxiprolinból és prolinból áll. Úgy tűnik, hogy a marhacsontok több aminosavat tartalmaznak, mint a csirkecsontok. A csirkelevesnek gyulladáscsökkentő hatása van.
  4. Körülbelül 8 óra alacsony lángon történő főzés szükséges ahhoz, hogy a csontokban lévő kollagén 20%-a kifőjön. Hosszabb főzési idő, akár 72 óra, magasabb aminosav-koncentrációt eredményez a csontlevesben. Ezt a mennyiséget nagymértékben növelheted, ha feltöröd a főzni készülő csontokat. A csontok darabolása és feltörése elősegíti a csontvelő és más tápanyagok kijutását a főzés során. Velős csontokat is vehetsz, és edényben vagy sütőben is elkészítheted. Egy kis ecet hozzáadása szintén elősegítheti a tápanyagok csontokból történő asszimilációját. (Forrás)

Ajánlott könyv: The Collagen Cure 

CSONTLEVES ALAPÚ, KOLLAGÉNBAN GAZDAG FEHÉRJE POR

Én a Labo Noir termékeit ajánlom, amik különböző ízű, kollagén peptidekben és rostokban gazdag, csontleves-alapú fehérjeporokat készítenek. Mesterséges hormonoktól, antibiotikumoktól mentes, európai nevelésű, szabadtartású szarvasmarhákból készült, 99.8%-os koncentrációjú, kollagénpeptidekben gazdag fehérje.

Sok közös értéket találtunk egymásban a Labo csapatával, így együttműködésünknek köszönhetően a termékeik már nálam is kaphatók kis kiszerelésben (tasakos) „kóstoló formában” és webshopban látható nagyobb csomagok is.