KAATSU
MÓDSZER

Az eredeti véráram mérsékléses edzésmódszer

Mi az a KAATSU?
A KAATSU-val történő edzés rendkívül megbízható és hatékony módszer, amely 1966-ban találtak fel Japánba, és 1970-es években tökéletesítettek. A karok és a lábak véráramlásának mérsékléséhez (nem megszüntetéséhez!) speciális pneumatikus szalagokat használ, amelyek biztonságos, – bizonyított protokollok és szakértő által vezérelt- nyomást kifejtve a végtagokra vértolulást eredményeznek, és minden sportág és edzésforma, valamint prevenció és rehabilitáció során egyaránt alkalmazható.
Japánul a KA „további”-t, az ATSU pedig „nyomást” jelent.

KAATSU TÁJÉKOZTATÓ FÜZET
0
KAATSU edzést tartanak nagyjából Japánban naponta évek óta, eddig semmilyen komplikációról nem számoltak be.
0
2015 óta van jelen Európában és azóta töretlenül hódít a rehabilitáció, regeneráció és teljesítmény fejlesztés területein nemtől, kortól, egészségi állapottól és céltól függetlenül.

KAATSU PROMO

KAATSU sportolóknak

A KAATSU segítségével biztonságosan, hatékonyan és eredményesen…

 • végezhető jelentős mértékű edzés akár maximális intenzitás mellett, miközben a sérült ízületek, csontok és izmok gyorsan gyógyulnak.

 • fejleszthető a sport-specifikus erő, amely javuló teljesítményt eredményez a pályán is.

 • gyorsítható fel a sérült játékosok/emberek pályára/aktív életbe való visszatérése.

 • segíti elő a regenerációs folyamatokat és a gyógyító faktorok növekedését.

 • növelhető az izomtömeg, a csontosodás mértéke és az erek kapillarizáltsága.

 • fokozható a zsíranyagcsere.

KI SZERETNÉM PRÓBÁLNI

REGENERÁCIÓ

Regenerálódj gyorsabban edzés vagy versenyt követően. Gyorsítsd fel a hosszú utazásokból, jet lagből adódó fáradságod kipihenését.

Legyen szó fizikai megterhelés okozta izomfáradságról, izomfájdalomról vagy hosszú utazás okozta letargiáról és álmatlanságról, a KAATSU használata segít abban, hogy a vérkeringés fokozásával és a fiziológia helyreállításával mielőbb energikusnak érezhesd magad.

TELJESÍTMÉNY

Légy hivatásos vagy szabadidő sportoló, az erő, gyorsaság, állóképesség és mobilitás fejlesztése egyaránt lehetséges a rendszer által.

A KAATSU biztonságos véráram mérséklése révén izmai úgy érzékelik keményebben dolgoznak, mint valójában – mindezt jelentősen kisebb ellenállás mellett. Az eszköz növeli a teljesítményt és javítja az edzettséget, mialatt kevésbé veszi igénybe a testedet.

REHABILITÁCIÓ

Rehabilitálódj gyorsabban műtétből vagy sérülésből, legyen szó izom, csont, szalag, ín problémákról.

A KAATSU noninvazív protokolljainak beépítése a rehabilitációba csökkenti az izomsorvadást és biztosítja a gyorsabb felépülést.

Használható továbbá idős páciensek aktivitási programjaként, vagy rehabilitációt végző sportolók ún. „low impact” edzéseként egyaránt.

ALKALMAS VAGYOK RÁ?

NAGY ESÉLLYEL, IGEN!

KIVÉVE, HA AZ ALÁBBIAK VALAMELYIKE IGAZ RÁD:

 • Várandósság
 • Szív rehabilitációs beteg
 • Akut miokardiális infarktus
 • Instabil angina
 • Kamrai tachycardia vagy súlyos aritmia
 • Súlyos szívelégtelenség (NYHA IV. osztály)
 • Súlyos aorta szűkület
 • Akut tüdőembólia vagy tüdőinfarktus
 • Akut myocarditis vagy pericarditis
 • Akut aorta disszekció

Amennyiben a felsorolásból egyik sem jellemző rád…

MINDEN RENDBEN, HOL TUDOM KIPRÓBÁLNI?

A KAATSU TÖRTÉNETE

Forrás: KAATSU Hungary

A felfedezés pillanata

1966-ban Yoshiaki Sato 18 éves volt. Egy nap elzsibbadtak a lábai, mikor a tradicionális japán testhelyzetben ült a földön. Már alig bírta ki a teste alatt lévő lábaiban jelentkező fájdalmat. Kétségbeesésében elkezdte masszírozni a vádlijait, hogy enyhítse a hosszú ceremónia okozta kényelmetlenséget. Rájött, hogy meggátolta a vérkeringést a vádlijaiban, miközben a lábfejein ült. Ez volt Sato első KAATSU „aha” pillanata, mikor is megszületett a vérkeringés korlátozásos edzés gondolata.

A duzzadó vádlijai arra az érzésre emlékeztették, amit a lábai edzését követően jelentkezett. Ez pedig egy fontos kérdéshez és elmélethez vezetett: „Azon töprengtem, hogy vajon ha célzottan korlátozom a véráramlást, azzal mesterségesen utánozni tudom-e a kemény edzés fiziológiai feltételeit. Ha pedig ez így van, akkor lehetséges-e eredményeket elérni úgy is, ha nehéz súlyok helyett könnyű terheléssel dolgozunk?”

A tapasztalás évei

A következő 7 év során a tokiói fiatalember szorgosan kísérletezett magán, különféle biciklitömlőkkel, kötelekkel és övekkal eltérő nyomások mellett az egyes testrészein. Módszeresen feljegyezte, hogy milyen típusú övek és nyomások váltak be, és melyek nem. Évek kitartó próbálgatásai eredményeképpen Sato fokozatosan kifejlesztett olyan hatékony protokollokat, melyek biztonságosan korlátozzák a véráramlást. A saját testével történő kísérletezés során meg tudta határozni, hogy milyen hosszúságú és szélességű övek az ideálisak, valamint a KAATSU nyomás optimális mértékét és helyét is.

Az igazság pillanata

1973-ra a 25 éves Sato kifejlesztette a KAATSU jelenleg is használt módszerét. Ekkortájt történt, hogy egy síelés alkalmával eltörte a bokáját, és károsította a térde körül található ínövekat. A sérülések vizsgálatát követően a doktorokat azt mondták Sato-nak, hogy a gyógyulás 6 hónapba fog telni.

Egy gipszsín használata mellett Sato saját magát rehabilitálta a combjára helyezett KAATSU Bands-zel. Ismétlődő jelleggel ki-be kapcsolta a KAATSU nyomást, miközben izometrikus gyakorlatokat végzett 30 másodperces aktív, és pár másodperces passzív szakaszokkal napi három alkalommal. A módszerének eredményei sokkolták az orvosait, ugyanis az izmai nem épültek le, és 6 hét alatt sikerült tökéletesen regenerálódnia.

A megerősítés évei

Elterjedt a híre Sato fantasztikus regenerációjának. A módszere iránti érdeklődés hirtelen növekedésnek indult, ezért Sato megnyitotta a Sato Sports Plaza-t Tokióban, és a következő évtizedben KAATSU edzéseket tartott a helyieknek. Miközben több ezer kliensnél alkalmazta a KAATSU-t 1973 és 1982 között, Sato megtanulta, hogy a különféle életkorok és nyavalyák esetében mi válik be a legjobban.

A folyamata szabadalmaztatása

Sato 1994-ben jegyeztette be az első szabadalmait Japánban (Patent No. 2670421), az USA-ban (Patent No. 6149618), valamint Európában (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Olaszország: 94206403.0), miközben elkezdte legyártani és értékesíteni az első KAATSU Training övekat. Sérült profi golfozókkal és japán olimpikonokkal dolgozott, miközben a reputációja egyre jobban nőtt.

A KAATSU Instructor Program elindítása

1997-ben Sato elindította a KAATSU Instructor képzési programját, ahol a meghatározott protokolljait osztotta meg Japánban edzőkkel, trénerekkel, fizikoterapeutákkal és orvosokkal. Több, mint 3000 KAATSU Instructor szerezte meg a képzettséget, valamint több száz még tapasztaltabb KAATSU Special Instructor kapta meg a licencet. Ezek az instruktorok évente több tízezer KAATSU edzést vezettek le biztonságosan, komplikációk nélkül.

A média figyelme és a módszer társadalmi elfogadottsága tovább növekedett, mikor a KAATSU Training-et nevezték meg a Tokiói Orvosi Egyetem 22nd Century Medical and Research Center közös projektjeként. Sato emellett isémiás keringési fiziológiás kurzust is kezdett tartani a Tokiói Orvosi Egyetemen, valamint közös fejlesztéseket végzett a Japan Manned Space Systems Corporation-nel.

KAATSU kutatás

A 90-es években Sato közös kutatásba kezdett Naokata Ishii professzorral a Department of Life Sciences, Graduate School of Arts and Sciences-nél a Tokiói Egyetemen. Japánban más kutatók vizsgálni kezdték a KAATSU előnyeit, és a különféle kutatási eredményeket elküldték kollegiális lektorálásra.

KÉSZEN ÁLLSZ RÁ, HOGY

KIPRÓBÁLD?

IGEN, VÁGJUNK BELE