Az első aminosav

  • Körülbelül 3,8 milliárd éve a glicin volt az első aminosav a Földön. A glicin a legkisebb és legegyszerűbb aminosav, amely a kollagén minden 3. aminosavját alkotja, és szó szerint az élet „építőköve”. A glicint metabolizáló rendszer baktériumokban, növényekben és emlősökben (beleértve az embert is) megtalálható.
  • Ez volt az első aminosav, amely beépült a genetikai kódba, majd ezt követte a szerin, az aszparaginsav és/vagy a glutaminsav. Mindez azt jelenti, hogy egészségünk azon múlik, hogy optimális mennyiségű glicint és kollagént kapunk-e az étrendünkben.
  • Az emlősök szervezetében glicin receptorok vannak, amelyek megakadályozzák, hogy meghaljanak, ha a vér nátriumszintje túl alacsony. Ezenkívül mitokondriumaink nem lennének képesek felismerni a fehérjéket, és mitokondriumaink sem működnének megfelelően glicin nélkül. Mindez azt jelenti, hogy a legnagyobb biomassza és a legelső életforma a Földön (pl. kék-zöld algák) glicin nélkül nem tudott volna létezni az óceánokban.

Glicin a világűrben

  • A glicin jelenlétét az űrben 2009-ben megerősítette a NASA, amely a Wild 2 üstökös mintáit elemezte, és 1970-ben már korábban azonosították a Murchinson meteoritban. Vita folyik arról, hogy van-e glicin a Naprendszeren kívül, és az aminoacetonitrile nevű glicin-prekurzor spektrumvonalait fedezték fel a „Large Molecule Heimat”-ban, amely egy óriási gázfelhő a Nyilas csillagképben, a galaktikus központ közelében. Briggs és munkatársai, hogy megismételjék, hogyan képződnek szerves anyagok az űrben, egy fotolízis nevű kémiai reakciót alkalmazva ammónia, szén-monoxid és víz keverékét vették fel, és számos anyagot hoztak létre, de az egyetlen aminosav, amely képződött, a glicin volt. Amikor a meteoritjeget UV fénnyel besugározzák, glicin, alanin és szerin képződik. Az üstökös jégének összenyomódása a korai Földön szintén glicint képezhetett. Még ígéretesebbek a Miller-Urey-kísérletek, amelyeket az 1950-es években végeztek, ahol glicint állítottak elő víz, molekuláris hidrogén, metán és ammónia felhasználásával, amelyek mind olyan anyagok, amelyek „a korai Földön elérhetőek voltak. A lényeg az, hogy a glicin valószínűleg az egyik első, ha nem az első aminosav volt.

A „feltételesen esszenciális aminosav”

  • A szervezet nem képes elegendő glicint termelni az optimális kollagénforgalom támogatásához. Ezért a glicint „feltételesen esszenciális” amonosavnak is nevezhetjük. Az optimális kollagén egészségért glicin kiegészítés szükséges. A tipikus étrendből és az endogén szintézisből származó glicin mennyisége nem elegendő. Ez egyfajta „gyenge láncszem az anyagcserénkben”.
  • „A szuboptimális glicin állapot nem befolyásolja a túlélést és a szaporodást, de csökkenti az időskori életminőséget (gondoljunk például az osteoarthritisre és a csontritkulásra). Ez „feltételesen nélkülözhetetlenné” teszi a glicint, mivel a szintetizálási képességünknek meghatározott határa van. Christensen (1982) szavaival élve:

    „az a tény, hogy egy adott aminosav szintetizálható az anyagcserében, nem jelenti azt, hogy elegendő az összes anyagcsere-szükséglet kielégítésére.”. Az elégtelen glicin nem életveszélyes, de a krónikus depriváció az úgynevezett glicin-hiány-szindrómát okoz, ami csökkenti az általános életminőséget és növeli számos krónikus betegség kockázatát.”

  • Minél kevesebb kollagént vagy glicint fogyaszt, annál lassabb a kollagénforgalma. A lassú kollagénforgalom növeli a kollagén károsodását, például a glikációt és az oxidációt, és csökkenti a kollagén szövetekben történő lerakódását.

Glicin mennyiség és hiány

  • Felfedezték, hogy az optimális egészséghez körülbelül napi 15 gramm glicinre van szükség (legalább 12 gramm naponta az optimális kollagénforgalomhoz, plusz további 3 gramm olyan dolgok képződéséhez, mint a glutation, kreatin, stb.). Figyelembe véve, hogy csak körülbelül 3 gramm glicint állítunk elő naponta, és csak körülbelül 2-3 grammot fogyasztunk naponta, azt jelenti, hogy szinte mindannyiunknak napi 10 gramm glicin-„hiánya” van.
  • Nagy a valószínűsége annak, hogy a legtöbb ember glicin-státusza szuboptimális, és napi 10-36 gramm kiegészítő glicinre van szüksége az optimális kollagénforgalom támogatásához.
  • Az egyértelműség kedvéért ez egy becslés, és a glicin 95%-os újrahasznosítási arányát feltételezi a kollagénforgalom során, és csak 5%-a vész el a szervezetben. Ha azonban a glicin újrahasznosítási aránya jobban hasonlít a ciszteinhez, akkor a glicinnek csak 85%-os újrahasznosítási aránya lenne. Ha ez a helyzet, mivel jelenleg nem tudjuk pontosan, mekkora a glicin újrahasznosítási aránya, akkor háromszor több glicinre lehet szükségünk – nem 12 grammra, hanem 36 grammra az optimális kollagén egészséghez. A glicin bioszintézise is alacsonyabb bizonyos tápanyagokban, például B12-vitaminban és C-vitaminban.

    „Így nagy a valószínűsége annak, hogy a legtöbb ember glicin státusza szuboptimális, és napi 10-36 gramm kiegészítő glicinre van szüksége az optimális kollagénforgalom támogatásához.”

Glicin hatásai

  • Metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél napi 15 gramm glicin 3 részre osztva (naponta háromszor 5 gramm) csökkenti az oxidatív stresszt és javítja a szisztolés vérnyomást.
  • Idősebb felnőtteknél a glicinszint fordítottan összefügg a metabolikus szindrómával és a kardiometabolikus jellemzőkkel.
  • A glicin kiegészítés javítja a metabolikus szindrómát, beleértve a cukorbetegséget, az elhízást, a hiperlipidémiát és a magas vérnyomást.
  • A glicin az inzulinszekréció fokozása révén javítja az inzulinérzékenységet és a glükóz homeosztázist.
  • A cukorbetegeknél napi 3-4 alkalommal 5 gramm glicin pótlása javítja az A1C szintet (A hemoglobin egy vércukorszintet jellemző paramétere).
  • A glicin-kiegészítés csökkentheti a gyulladást elősegítő citokinek mennyiségét és növelheti az immunmoduláló gamma-interferont.
  • A glicin képes ellensúlyozni a túlzott cukorbevitel által a patkányok májára, zsírosodására és érrendszerére gyakorolt számos káros hatást. A glicin a fruktóz májra gyakorolt káros hatásait is ellensúlyozza azáltal, hogy stimulálja a glukagonszerű peptid 1-et (GLP-1) és a glukagont, ami az AMPK és cAMP útvonalakon keresztül segít megakadályozni a máj zsírraktározását.

Glicin és alvás

  • „A glicin lefekvés előtti bevétele javíthatja az alvás minőségét, mivel csökkenti a testhőmérsékletet, és felgyorsítja az alvás hatékonyságát. A glicin-kiegészítés növeli a szerotoninszintet, amely a melatonin alváshormon termeléséhez szükséges.
  • Azok az emberek, akik lefekvés előtt 1 órával bevittek 3 gramm glicint, javult a szubjektív alvásminőségük, gyorsabban aludtak el, és kevésbé voltak álmosak napközben.

Glicin és energia

  • A glicin képes növelni a kreatin szintet.
  • 97 éves emberek fibroblasztjaihoz glicint adva visszaállították a mitokondriális funkciójukat sokkal fiatalabb szintre.

(Szín)hús domináns táplálkozáshoz

  • A glicin megakadályozza a metionin-túlterhelés negatív hatásait, például csökkenti a magas fehérjetartalmú étkezések utáni homociszteinszintet, és csökkenti a felesleges S-adenozil-metionint, amely a vérzsírszint emelkedésében, a zsírmájban és a szívbetegségekben játszik szerepet.
  • Szerencsére a glicin-kiegészítés ugyanazokat az előnyöket nyújtja, mint a metionin korlátozása a metionin korlátozása nélkül. A metionin kimeríti a glicinszintet, és minden elfogyasztott metionin grammra vetítve 0,5-1 grammal nő a glicin igényed.
  • Általános szabály, hogy egyenlő mennyiségű fehérjét fogyasszunk metioninban és glicinben gazdag fehérjében, és/vagy vegyünk glicin-kiegészítőt. Az izomhúsban magasabb a metionin, míg több glicint tartalmaznak a belsőségek, az ínak, az ínszalagok, az alsócomb, a pulykanyak és más kollagéntartalmú húsok.
  • A növények 3-4-szer több glicint adnak, mint a metionin, de alacsony abszolút mennyiségű glicint tartalmaznak (ne számíts arra, hogy a glicin szükségletedet növényekből szerezheted be).
  • A kollagén, például a bőr, a csontok és a kötőszövet 25-ször annyi glicint biztosít, mint a metionin. Ezenkívül a kollagén a glicin jó forrása. Ezért ajánlott az izomhús fogyasztása mellett kollagénben gazdag ételeket is beiktatni(vagy kollagén-kiegészítőket szedni). Valószínűleg jótékony hatású további glicin-kiegészítő bevitele akár napi 10 grammos adagban is.
Élelmiszer Metionin szint 100g-ban
Szárított tojásfehérje 2,8 g
Szárított spirulina 1,2 g
Sovány marhahús 1,1 g
Brazil dió 1,1 g
Sovány bárányhús 1,1 g
Szalonna 1,1 g
Parmezán 1,0 g
Csirkemell 0,9 g
Tonhal 0,9 g
Élelmiszer Glicin szint 100g-ban
Száraz zselatin por 19,1 g
Sertésbőr snackek 11,9 g
Alacsony zsírtartalmú szezámliszt 3,4 g
Csirkebőr 3,3 g
Szárított tojásfehérje 2,8 g
Szalonna 2,6 g
Sovány marhahús 2,2 g
Tintahal 2,0 g
Sovány bárányhús 1,8 g

Glicin bevitele és idő

  • A glicin bevitele után (1g/ tskg) normál alanyoknál akut plazma glicin emelkedést mutatott egy kutatás, ami 60-90 perc után volt a csúcson.

Glicin, klorogénsav és benzoesav

  • A kávéból származó klorogénsav benzoesavat képezhet és kimerítheti a glicint. Néhány természetes élelmiszer és vegyület, például a fahéj és az áfonya is tartalmaz benzoesavat.

Terhesség, pubertás, csecsemőkor és az elasztin és glicin kapcsolata

  • Az elasztin egy másik kollagén fehérje, amely a kötőszövetekben található, és körülbelül 33%-a glicinből áll. Felnőtteknél az elasztin forgalom meglehetősen alacsony, de terhesség alatt jelentősen megnő az igénye, ezért a terhes nőknek több glicinre van szükségük. A növekedési időszakok, például a pubertás és a csecsemőkor szintén növelik a glicin iránti igényt.

Tényezők, amelyek növelik a glicin igényt

  • Magas fizikai aktivitás és testmozgás
  • Növekedési időszakok gyermekeknél
  • Magas kortizolszint és gyulladás
  • Kortikoszteroidok alkalmazása
  • Felszívódási zavarok (cöliákia, Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás)
  • Myasthenia gravis (a kollagén/zselatin emésztési képességének csökkenése)
  • Terhesség
  • Sarlósejtes anaemia
  • Égési sérülések és sebek
  • Gyógyszerek (gyógyszerek/xenobiotikumok konjugációja az elimináció érdekében)
  • Izomdisztrófia és szarkopénia
  • Idősebb korosztályba tartozva
  • Asztma
  • Cukorbetegség
  • Magas vérnyomás

+ Glicin szerepe a szívbetegségben:

  • Prevenció a szövetek sérülésében
  • Elősegíti az antioxidáns kapacitást
  • Elősegíti a kollagén szintézist és a sebgyógyulást
  • Az immunrendszer működésének javítása
  • Segítség az anyagcsere-rendellenességekben, mint például a cukorbetegség, az elhízás, az ischaemia-reperfúziós sérülés és a különféle gyulladásos állapotok
  • Csökkenti a vérlemezke-aggregációt

Személy szerint a LABO NOIR termékeit ajánlom, amit napi szinten használok.

Előnyeik a többi kiegészítővel szemben, hogy:

🔎A csontleves alapú fehérjepor magas biológiai értékű fűszerekkel készül, ami fehérjékben, rostokban és kollagénben gazdag terméket eredményez.

❌Az előállításához NEM használnak gabonaféléket, tejet, szóját, hüvelyeseket, olajos magvakat, mesterséges édesítőket sem.

❤️A termékben található kollagének fontos szerepet játszanak számos civilizációs probléma enyhítésére, mint például az öregedési folyamatok felgyorsulása, elhízás, II-es típusú cukorbetegség, keringést, mozgásszerveket, hormonrendszer, idegrendszert érinti problémák sokaságát, valamint számos daganatos megbetegedést.

A cikkben található információk a tavaly év végén megjelent The Collagen Cure: The Forgotten Role of Glycine and Collagen for Optimal Health and Longevity c. könyvből származnak.