„Vicces, hogy sosem gondolunk a légzésre, mindaddig, amíg ez az egyetlen amire gondolni tudunk” – Dan Brule

A Buteyko-módszer története

A harcművészeteken túl megannyi spirituális irányzatot, művészt és tudóst ihletet meg és foglalkoztat a levegővel való kapcsolatunk.

Így történt Dr. Konstantin Pavlovich Buteykoval is, aki 1946-ban iratkozott be Moszkva első orvosi intézetébe, ahol azt a feladatot kapta, hogy betegek légzését figyelje. Észrevette, hogy minél súlyosabbak a páciensek tünetei, légzésük annál inkább fokozódik, felszínessé válik. Megfigyelései odáig vezettek, hogy a betegek légzéséből képes volt megállapítani a haláluk napjáig hátralévő időt. Arra következtetésre jutott, hogy egyes betegségek a nem megfelelő légzés hatására fejlődhetnek ki. Feltételezését – miszerint a légzés csökkentése javuló egészséghez vezet – meglévő magasvérnyomásán próbálta ki, amelyet a tünetek enyhülése, majd’ teljes gyógyulás erősített meg. A szén-dioxid emberi testre gyakorolt hatását tanulmányozta, majd páciensei túllégzését (hiperventilláció) elfogadható szintre csökkentve képes volt betegségükön enyhíteni, illetve meggyógyítani azokat. Megannyi szakirodalmat felkutatva számos betegséget talált, melyek mindegyikénél tetten érhető volt a rendellenes légzés.

Oktatói korábbi (gyógyult) betegeiből és orvosokból állt, – akik számos megbetegedés mellett – főleg az asztma kezelésére koncentráltak. Módszerét több száz orvoson keresztül elért több ezer páciens kezeléséből nyert adatok felhasználásával finomította.

Munkássága két oldalú fogadtatásban részesült. 1960-as évek végén kutatását a szovjet űrprogram karolta fel, amelynek orvosi csapatát vezette.

Az orvosi testület részéről azonban ellenállás fogadta, akik laborjának bezárását követelték. A Buteyko-módszer tudományos vizsgálatának engedélyezését folyamatosan megtagadták, valamint ellene irányuló titokzatos autóbalesetekről és ételmérgezésekről is beszámoltak.

1968 januárjában az egyre növekvő állami támogatás után az akkori egészségügyi miniszter ígéretet tett, hogy jóváhagyja a Buteyko-módszert az általános orvosi gyakorlatban, amennyiben 80%-os sikerességet tud felmutatni olyan súlyos állapotban lévő betegeknél, akiken a hagyományos orvoslás nem tudott segíteni. 46 beteget tanított meg a módszerre, és az eredmények megdöbbentők voltak: a betegek 100%-át hivatalosan gyógyítottként diagnosztizálták. Sajnos azonban a történtek ellenére, minden ok nélkül hamis eredményeket továbbítottak a miniszterhez, ami Buteyko laboratóriumának bezárását eredményezte…

Kitartó munkájának hála azonban 1980 áprilisában a Leningrádi és az első Moszkvai Gyermekgyógyászati Intézetben végzett vizsgálatok után hivatalosan is elismerték a Buteyko-módszer 100%-os sikerarányát. Ezt a kutatást a Szovjet Minisztérium Tudományos és Technológiai Bizottsága irányította. 83’-ban hivatalosan elismerték módszerét, azonban érdekes módon a dokumentumban 1962.01.29-re datálták, amit így hivatalosan 20 évvel a tényleges felfedezést követően hagytak jóvá.

Annak ellenére, hogy államilag ajánlott gyógykezelésnek minősül oroszországban, angliában és ausztráliában, még mindig kevés orvos ismeri és/vagy javasolja.

A módszer többek között olyan esetekben segíthet mint:

  • Magas vérnyomás
  • Asztma, köhögés, nehézlégzés, allergia
  • Szénanátha, COPD, cisztás fibrózis
  • Alvási apnoé, krónikus horkolás
  • Krónikus orrdugulás
  • Pánikrohamok, szorongás, depresszió
  • Kiégés szindróma, fokozott stressz, kimerültség
  • ADHD, ADD tünetekben szenvedők
  • Fogászati rendellenességek
  • Sportolók

…gyerekeknek, tinédzsereknek és felnőtteknek egyaránt.

Napi szinten foglalkozok az optimális légzés gyakorlásával és oktatásával, és örömömre szolgál, hogy eddig már több, mint 300 embernek segíthettem megérteni és elsajátítatni ennek előnyeit

Minősített Buteyko Clinic oktatóként:

  • sportrehabilitációs képzésben gyógytornászokat/edzőket-,
  • korábbi nyári táboraimban- és pedagógusi gyakorlatom során gyermekeket-,
  • szemináriumaimon, illetve online alkalmak során sportolókat, illetve jó értelembe vett „átlag embereket” tanítok.

Ha úgy gondolod Te is fejlesztenéd egészségedet a légzés erejével, akkor várlak szeretettel szemináriumaimon, illetve online konzultációimmal kapcsolatban kattints az alábbi linkre:

Kezdjük el a közös munkát!