“Ha rossz a kedved sétálj. Ha továbbra is rossz a kedved, menj el egy újabb sétára.” – Hippocrates

🐾A természetben való mozgásra vagyunk tervezve. Még nem is olyan régen életünk és jólétünk függött a természetben való jártasságtól. A túlélés záloga volt, hogy tudjunk járni, futni, mászni, úszni a “vadonban”, ami lehetővé tette számunkra, hogy vadásszunk (és elkerüljük, hogy minket levadásszanak), gyűjtögessünk, menedéket építsünk…

💊Mostani életmódunk komfortjáért cserébe fizikai és mentális egészségünkkel fizetünk. Bár fejlődésünk, alkalmazkodó képességünk lehetővé teszi, hogy túléljünk…a természet nélkül nem boldogulhatunk. Nem csak a mozgásra, hanem az élővilággal való kapcsolódásra is ki vagyunk éhezve.

BIOFÍLIA ELMÉLET

🧬Az ún. “BIOFÍLIA HIPOTÉZIS” szerint az emberek és más élő rendszerek között ösztönös kapocs van, és szüksége van a változatosságra és a sokféle ingerre környezetében, amely segíti mentális fejlődését, és egészségét (Wilson 1984). (Kellert, Stephen R., and Edward O. Wilson. The biophilia hypothesis. Island Press, 1995.)

SHINRINYOKU

Az “ERDŐFÜRDŐ” (japánul Shinrinyoku=nyugodt séta az erdőben) a természetes ölősejtek (NK) aktvitiására és a stresszhormon szintre is jótékony hatással van Quing, LI, japán kutató eredményei szerint:

🔎A városi férfiakon és nőkön végzett kutatások szerint 3 napon keresztül napi 2 óra erdei séta jelentősen növeltek az NK sejtek termelését és aktivitását, valamint csökkent a szimpatikus stresszhormonok (adrenalin, noradrenalin) szintje. Az NK sejtek immunrendszerünk létfontosságú elemeiként a daganatok és vírusokkal szemben is felveszik a harcot.🛡️(Li, Q., et al.(2007))

❤️A LEGJOBB, hogy a tanulmány szerint a szervezet akutan reagál “az erdőre”, és a jótékony hatás az utolsó túrázást követő 30 napban is fokozott volt. Tehát havi 6 óra természetben töltött idő rengeteget dobhat az egészségeden.

🗂️Egy több, mint 300.000 hollandiai beteg bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy jelentős összefüggés van a zöldterületek közelében élők és számos betegség gyakorisága, valamint a halálozás mértéke között.

🩻A 24 vizsgált betegség közül 15 esetében mutatkozott szignifikáns csökkenés, ha a betegek zöldterülettől legfeljebb 1 kilométerre éltek. Figyelemre méltó hatásokat találtak a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség és a hátfájdalmakra, és szignifikáns kapcsolatot a depresszió és szorongás gyakoriságában. (Maas, Jolanda, et al. (2009))

HOZZ KI TÖBBET AZ ERDŐBŐL

💡Többet kihoznál az erődben töltött időből? Kösd össze edzéssel! Legyen szó állóképesség fejlesztésről, vagy “kő🪨kondiról”, a szintednek és célodnak megfelelő kihívások teljesítése a természetben még teljesebbé tesz majd.

🧩Az erdei időtöltés a hagyományos edzéseid kiváló kiegészítése lehet!